Persbericht album release: De Belofte van de Avond

Het eerste volwaardige studio-album van Martijn van der Zande is een collectie sfeervolle Nederlandstalige nummers van deze doorgewinterde singer/songwriter. De nummers op het album zijn meer dan ooit karakteristiek voor Martijn’s werk tot nu toe. Uit samenwerking met multi-talent en producer Harmen Ridderbos ontstaat een authentiek geluid dat zich onderscheidt door gebruik van echte instrumenten en verrassende arrangementen die tot in detail zijn uitgewerkt. De belofte van de avond is een album dat vanuit wisselend perspectief verhaalt over mensen die op zoek zijn naar vervulling en alles wat er kan gebeuren na het ondergaan van de zon. De melodieën zijn pakkend, troostend en warm. Elke liedje op het album heeft een achtergrond, een reden om er te zijn en ademt zijn eigen, indringende sfeer uit.

De eerste single van dit album, die op 28 mei 2021 uitkomt, is ‘Kade van Nes’. Een lied ter ere van zijn oma, het vieren van vakantie in Nederland en het doorvoelen van de liefde voor elkaar! De tweede single, die op 24 september 2021 uitgebracht wordt, is ‘New Orleans’. Het lied is geïnspireerd op ‘Kentucky Avenue’ van Tom Waits. Hierin neemt Tom degene met wie hij is mee naar een andere, fijnere wereld; ze nemen tezelfdertijd afscheid. Muziek brengt je soms naar plekken waar je nooit geweest bent en die misschien wel niet eens bestaan. ‘New Orleans’ is een feestelijk eerbetoon aan wat muziek met je kan doen!

 

Biografie

Muziek is dé rode draad in Martijn’s leven. Zingen en muziek maken zit er al vroeg in. De elektrische gitaar die hij op zijn vijftiende verjaardag cadeau krijgt, maken in één keer de vele uren blokfluit- en keyboardles in de jaren daarvóór goed. Met de oprichting van Gr!tlock begint een mooi avontuur. Deze Engelstalige poprockformatie kan rekenen op de steun van een grote schare middelbare scholieren en wint bovendien meerdere talentenjachten. De vier staan samen onder andere in Het Podium, De Oosterpoort en Vredenburg. De passie voor muziek en vriendschap die Martijn deelt met de andere bandleden, Chris Schotman, Jop Hoekstra en zus Maartje, compenseren veel van de ingewikkelde thuissituatie waarin Martijn zich soms bevindt.

“Als ik als kind ‘s nacht weer eens niet kon slapen, dan keek ik door het zolderraam urenlang omhoog naar de sterren. Een gevoel van berusting verraste me dan vaak; het universum met al zijn moois en lelijks bleek mijn thuis.”

Na afronding van de middelbare school en uiteenvallen van Gr!tlock besluit Martijn om niet meteen aan een vervolgopleiding te beginnen, maar om eerst enkele weken naar Parijs te gaan om daar te leven als straatmuzikant. Als hij terugkomt, zet hij alles op alles om zich te ontwikkelen tot een volwaardig singer-songwriter. Overdag werkt hij in een fabriek en zijn vrije tijd gaat op aan demo’s die hij opneemt in zijn eigen slaapkamer. Hij deelt een flat met een bluesgitarist wat regelmatig leidt tot samen blues spelen tot in de late uurtjes. Niet veel later staat hij in de finales van de Grote Prijs van Nederland en het Noord Nederlands Liedjes Festival.

Als hij vervolgens naar Groningen verhuist, ligt vlakbij de Ossenmarkt in Groningen een replica van een VOC schip. De schipper die woont op deze boot is bezig om het schip zeewaardig te maken. Hij wil er de wereldzeeën mee bevaren. Geïnspireerd door deze dromer schrijft Martijn een lied voor hem. Maar vóórdat de schipper het lied kan beluisteren, leest Martijn in de krant dat de schipper is overleden. Iedereen is welkom op de begrafenis en Martijn brengt voorin de kerk naast de kist het lied ten gehore. Inmiddels maakt dit nummer vast onderdeel uit van het repertoire dat Martijn live uitvoert.

Martijn ontmoet de vrouw bij wie hij zichzelf kan zijn. Ze werkt op dat moment als kleuterjuf. Om indruk te maken op haar schrijft hij drie cd’s vol kinderliedjes. Martijn begint met het geven van muziek-workshops aan scholieren en jongeren die hij tegenkomt in de jeugdhulpverlening. Dingen lijken vanzelf te gaan. Wie hij ook tegenkomt met zijn gitaar, samen gaan ze op zoek naar een authentieke stem en muziek die raakt. Zo schudt Martijn de hand van koningin Beatrix die hem complimenteert met het persoonlijke verhaal dat de jongeren onder zijn begeleiding ten gehore brengen in tv-studio de Gashouder. Martijn staat in de HMH en Carré tijdens diverse festivals.

Geïnspireerd door Gers Pardoel kijkt Martijn terug op zijn jeugd en schrijft een lied over zijn vader. Eind 2015 speelt hij het lied voor het eerst. In een theater. Als het lied is afgelopen kan je in de zaal een speld horen vallen. Na de voorstelling blijkt zijn vader die avond te zijn overleden aan de gevolgen van alcoholisme.

In de jaren die volgen experimenteert Martijn met verschillende muziekstijlen en brengt hij singles uit met producer Michel Wijninga en drummer Pieter Havinga. Zijn muzikale identiteit is in ontwikkeling en zijn songs zijn onder andere bij Radio 5, Radio Noord en 3FM te horen.

Eind 2020 begint Martijn samen met Harmen Ridderbos aan de opnamen van een studioalbum. De eerste single is eind mei 2021 te beluisteren en staat evenals de tweede single wekenlang op #1 in de Noord 9 van Radio Noord. Op verschillende stations worden de liedjes gedraaid.

Begin april 2022 wordt Martijn gebeld met de vraag of hij gitaar wil komen spelen bij niemand minder dan Bert Heerink. Vanaf oktober doorkruisen zij het land en brengen Classic Country op eigen wijze. In de loop van 2023 start Martijn met Harmen Ridderbos aan de opnamen van zijn tweede studio-album.

Of Martijn nou op het podium staat met zijn band of zijn bijdrage levert aan verteltheater, hij is altijd op zoek naar een oprecht geluid. Martijn maakt liedjes voor de mensen die hij tegenkomt. Met jeugdvrienden, Rob van Willegen en Jan Oostijen, poetst hij deze nummers verder op. De liedjes gaan vaak over liefde, het verstrijken van de tijd, intieme momenten, eenzaamheid en vluchtige ontmoetingen. De melodieën zijn pakkend, troostend en warm. De liedjes worden met gevoel en karakteristieke stem gezongen. Tijdens optredens begeleidt Martijn zichzelf op gitaar. Hij betrekt het publiek en vertelt de verhalen achter de nummers.